ACTUALIDADE
-
Novas
Novas sobre programas, emisoras,... Todo o mais actual e de interese nesta sección.
-
Radio á carta
Escoita online os podcasts dos teus programas favoritos de Radiofusion.
Praza Alcalde Ramón Souto s/n, 15500 Fene (A Coruña) Galicia - Tfno. 981 492 773 - noticias@radiofusion.eu
Facebook
Twitter
Madura en outono e cae ao chan envolto nun ourizo con espiñas. É un froito autóctono, que chegaba a Galicia polo mar dende Holanda. Foi o botín máis estimado nas invasións bárbaras do norte. A castaña era a base da nutrición do galego ata que no século XVIII chegou a pataca e colocouse como a alternativa para paliar a fame, pois faltaban castañas pola epidemia de tinta.
Asadas nas brasas, déixanse cunha pouca pel para que non estoupen, como fan os castiñeiros nos asadores. A castaña ten hoxe un papel de luxo na cociña, para facer sopas e caldos de inverno, e para os purés de gornición das carnes de porco e de caza.
Para cocer as castañas han de estar unha noite a remollo e hai que deixalas ferver ata que se poñan brandas, sempre en auga salgada. Para facer o caldo, cócense cun óso de porco, unha noz de unto, verzas ou grelos. As castañas saben moi ben con roxóns ou chourizos pouco graxos, con bastante touciño, como aconsella a condesa de Pardo Bazán.
No outono, a castaña ten a súa festa, o magosto, a celebración dos vivos e mortos. Festa na que se asan ao lume, con chourizos envoltos nas verzas. Son ricas, nutritivas e bastante máis da casa que os flocos de millo, segundo apunta o doutor Fausto Galdo no Abecedario das mantenzas.
Publica o teu comentario agora