Rias Baixas con cogomelos, troitas e conservas

Rias Baixas con cogomelos, troitas e conservas

04 de Marzo, 2010 - 12:00 h. | Publicada por

A acidez refrescante e intensidade do viño Albariño harmoniza coa salinidade das xoubas, segundo poñen de manifesto desde a Denominación de Orixe Rias Baixas. Os caldos galegos tamén complementan co amplo repertorio de posibilidades dun produto nobre como os cogomelos silvestres.

O presidente da Asociación Galega de Catadoras, David Barco, foi o encargado de dirixir o tres catas no que o protagonismo dos viños foi acompañado por cogomelos silvestres, troitas e conservas.  A asistencia ás sesións causou gran expectación, e no caso da degustación dos viños foron numerosas as persoas que decidiron seguilas de pé, dado o cheo total no que tiveron lugar.

 

Primeira cata: cogomelos silvestres

 

Os cogomelos silvestres, foron o complemento para a primeira cita, no que tomaron parte tres Rías Baixas-Albariño da Anada 2008, gañadores do concurso da Festa do Albariño, celebrado en Cambados.

 

A marca Señorío de Rubiós presentouse cunha proposta de boletus á prancha con aceite e allo. Nun viño, aromático e de forte personalidade, con boa entrada en boca e acidez solapada. A maridaxe foi idóneo polo equilibrio entre o prato e o viño, a afinidade en todos os campos: a mestura dun produto con intensidade como é o boletus cun viño con potencia, que non queda curto, en palabras de David Barco.

 

A segunda aposta foi Pazo Pondal, acompañado de ñoquis de pataca con colmenillas. O viño, algo máis intenso que o anterior e no que destacou a súa fase olfativa e a súa faceta aromática, axudou a subliñar a cremosidad do prato. Neste caso, o presidente da Asociación Galega de Catadoras resaltou "a sequedade do viño, a súa intensidade e personalidade co toque da colmenilla como contrapunto ideal".

 

Lagar de Costa, crianza sobre leas, puxo o punto e final á primeira cata. Xunto a el presentouse un risotto de rebozuelos, que maridou perfectamente coas peculiaridades do viño escollido. Para David Barco "tanto atura o viño ao prato como ao revés. Trátase dunha maridaxe intensa, no que hai que buscar a sutilidad dos cogomelos".

 

Segunda cata: troitas

 

A Medalla de Ouro da II Cata das Anadas, catro monovarietales de albariño da anada 2005 e un de 2004, puxeron de manifesto as grandes posibilidades de garda destes viños e a súa magnífica simbiose con tres pratos elaborados coas troitas de ATRUGAL, unha das principais asociacións de produtores de troita..

 

Ante un numerosísimo público, o primeiro deles, Bouza do Rei, mostrouse como un viño intenso, fragante e maduro, con moita personalidade. Tanto el como Gran Bazar Ambar 2005 demostraron gran forza e expresividade en boca, así como unha intensidade e acidez sorprendente para o tempo transcorrido, segundo comentou David Barco, quen resaltou a potenciación de sabores que estes dous viños exercían no chupito de troita con crujiente de xamón co que foron maridados.

 

Os sabores dulzons e intensos tamén presidiron o terceiro da Medalla de Ouro, A Mirada do Sur, seco e intenso, con gran personalidade e corpulencia. Os seus recordos a froita branca e a cremas pasteleiras combinaron á perfección coa albóndiga de troita asalmonada ao oporto con salmorejo de allo.

 

A cata completouse con Contraparede de 2004 e Mar de Frades 2005, dous viños nos que se puido observar a evolución das Rías Baixas Albariño con toques ambarinos, subidos de cor e aceirados. Contraparede sorprendeu pola súa intensidade, elegancia e madurez, froito da súa crianza sobre leas, que daba como resultado uns toques de madeira nobre e moito volume en boca. Este viño presentouse como o  maridaxe ideal para a brocheta de troita branca e asalmonada con faragullas de pan de broa e un complemento de xamón.

 

Finalmente, o Mar de Frades 2005 coa súa cor amarela palleira lembrou ás froitas moi maduras, deshidratadas, á folla e ao outono. Segundo o presidente da Asociación de Catadoras de Galicia trátase dun "viño moi apropiado para acompañar cunha sobremesa, máis ben acedo, como un requeixo con mel".

 

Terceira cata: conservas

 

A terceira proposta axuntou as posibilidades dos viños do D.O. Rías Baixas  coas conservas da asociación ANFACO.

 

O Rías Baixas Albariño de Bouza do Rei anada 2008 harmonizado con laminados de xoubas con brunoise e caramelo de oliva negra presentouse "como unha combinación ideal" en palabras de David Barco, pois a acidez refrescante e intensidade do viño achegaban a este prato a salinidade da xouba co salino do viño, certos recordos vexetais da brunoise cos aromas de folla de limoeiro do viño, e un certo sabor abocado achegado pola marmelada da oliva negra en contrapunto coa acidez refrescante do viño.

 

Seguiulle o Rías Baixas Albariño de Pazo da Bouciña que mostrou a súa máxima expresión combinado cun caldo de fabas con lombo de atún con vinagreta: "unha combinación estival e primaveral".

 

Xa para rematar, as Rías Baixas Albariño de Don Olegario protagonizou unha complexa maridaxe con tosta de pan doce con mexillón que David Barco cualificou como "un estoupido de sabores e texturas" dado o toque dulzón do pan harmonizado coa intensidade do sabor do mexillón e un escabeche moderado polo doce do pan.

Sociedade